‘Luister Shariputra, want in leegheid is er geen vorm, zijn er geen gevoelens, percepties, mentale formules en bewustzijn’. En dat op een hele vroege morgen.
In Koyasan, een stopplaats van een bekende pelgrimsroute in Japan, begon de ochtend met een Sutra in de tempel van de monniken. Een eindeloze zangpartij aan keelklanken in een bijna hypnotiserend ritme en trage melodie. Een ritueel met vaste gewoontes en een devotie waar je bijna jaloers op kunt worden. Dat is pas focus.
In de tempel was de mogelijkheid tot overnachten, uiteraard in een Japanse kamer, dus op de grond. Om een beetje in de sfeer te komen was dit een mooie bijkomstigheid. Het gaat te ver om hier het boeddhisme uit te leggen, maar elke boeddhist  heeft een doel die ze langs het achtvoudige pad willen bereiken. Namelijk het Nirwana.

Een doel hebben dus focus hebben, dat is wat de boeddhist gedreven maakt. Geen afleiding, geen zijwegen bewandelen en er op af. Als er mensen zijn die hun ‘Ikigai’ hebben gevonden dan zijn zij het wel.
In het boek ‘Ikigai’ (H. Garcia en F. Miralles 2016) worden o.a. de verschillen uitgelegd tussen psychoanalyse en logotherapie. Bij de psychoanalyse wordt er naar gestreefd om conflicten te verzoenen en impulsen en driften te accepteren, terwijl in de logotherapie de mens er naar streeft betekenis te geven aan het leven en morele principes te bevredigen. Wanneer je hier goed over nadenkt dan is dit toch eigenlijk een aanvliegroute waar je eerder blij, rustig en stil van wordt.

Sumo worstelaars hebben een heel ander doel namelijk het bereiken van de hoogste rang: Yokozuna. Deze sporters worden als helden vereerd en ook hier bestaan veel rituelen en gewoontes waar niet van af mag worden geweken. In de sporthal gonst het van stemmen en aanmoedigingen wanneer twee worstelaars hun spel spelen voordat ze elkaar aanvallen. Intrigerend en hoe langer je kijkt hoe interessanter de sport wordt. In een split second kan de partij over zijn en waggelen de volgende vechters alweer naar het klei vierkantje midden in de zaal.

De op het oog lijkende uitersten in doelen, de boeddhist en de worstelaar, hebben een ding gemeen. Ze volgen hun ‘Ikigai’ door hun passie te volgen, hun talenten te benutten en het beste van henzelf te geven tot het niet meer kan.

‘The journey of the mind starts in Japan’; is dit waar? Er zijn genoeg aanleidingen, rituelen, omgevingen en mensen in Japan waardoor je geest eens flink opgeschud kan worden. Of je dit zelf wilt toestaan en je mee wilt laten voeren hangt af van de kracht van je eigen geest.
Door het te proberen zal het niet lukken. Door het te doen zal je je ‘Ikigai’ zeker vinden.