Het is maar een woord en toch zo veel omvattend. Dus ook weer niet zo makkelijk om je toe te eigenen. Toch denk ik dat wanneer een organisatie de medewerkers ‘Eigenaarschap’ gunt, je dit met beide handen aan zou moeten willen pakken.
Als medewerker heb je dan toch wel een self-assessment te doen. Sta ik open voor nieuwe ideeën? Heb ik vertrouwen in de samenwerking binnen het team? Voel ik me echt verantwoordelijk voor mijn werk? Ga ik tot het uiterste om mijn werk gedaan te krijgen? Voel ik mij een belangrijke schakel in de organisatie? Hoe betrokken ben ik eigenlijk als medewerker? Ben ik constant mijn kennis aan het vergroten?

Een organisatie zal ook het klimaat moeten scheppen om de medewerker voor het self-assessment te doen laten slagen. Rolduidelijkheid, bieden van ontplooiingskansen en ruimte geven om te experimenteren. Vertrouwen geven en vertrouwen krijgen, de twee basisconcepten om eigenaarschap te ontwikkelen.

Maar wat is dat toch moeilijk! het loslaten van oude patronen, de worsteling met ingesleten persoonlijke waarden en normen, je openstellen voor anderen en positieve kritiek te aanvaarden.
Toch ben ik ervan overtuigd dat wanneer je gewoon je best doet als medewerker en organisatie en met elkaar in gesprek blijft het een kans van slagen heeft. Dat klinkt misschien voorzichtig en dat komt omdat ik weet dat het soms de makkelijkste weg is om op te geven. Op te geven omdat het even niet lukt, omdat je frustratie kunt voelen en omdat je denkt dat je de enige bent.
Volharden op de weg van ‘Eigenaarschap’ zal uiteindelijk brengen waar je voor staat.

Ja, ja wat klinkt dat mooi. Cynisme gaat niet helpen op de weg van ‘Eigenaarschap’. Geloof en vertrouwen dat gaat werken en al lijk je soms de enige ‘lonesome cowboy’. Laat je niet verleiden tot beëindigen van je weg en de eerste afslag naar stilstand in te slaan, maar volhard en betrek anderen erbij zodat je je niet alleen voelt staan.

De persoonlijke groei in ‘Eigenaarschap’ zal een groei geven in zelfbewustzijn en vertrouwen in jezelf en in de ander.
Ik kan niet wachten totdat het weer maandag is!