Ooit is mij verteld dat dit de beste vraag is ever. ‘Wat gebeurt er als je niets doet’?
Afgelopen weekend hoorde ik die vraag ook weer terug komen bij het vervolg van de training MatriXmethode en ik wist het weer. De beste vraag ever. Probeer het maar eens uit als zelfreflectie op een moment dat je weer een keer moppert op iets of iemand.
Een jaar geleden stelde ik deze vraag aan collega die aan het foeteren was over een projectleider. Het antwoord kwam snel ‘dan blijf ik constant boos en hik ik tegen die project overleggen aan’. Mijn wedervraag kwam ook snel ‘gun je jezelf zoveel boosheid en weerstand tegen die vergaderingen?’ ‘Nee natuurlijk niet!’ Dus wat ga jij eraan doen om de boosheid bij jezelf weg te nemen?’.
Het meest makkelijke en de minste oplossing is de oorzaak bij de ander te leggen en de toestand te laten wat het is. Nu een garantie heb je, het verandert pas wanneer die persoon weggaat of jij de samenwerkingsverbanden verbreekt. Dat is echt niet gemakkelijk in een werkomgeving waar je ook nog eens plezier hebt in je werk. Dus zoek het bij jezelf. Zorg ervoor dat je niet meer boos wordt en geniet van de project overleggen!
Maak een lijstje met de dingen die jij kunt aanpakken om de boosheid om te zetten in positieve energie en ga ervoor. Het lijkt niet alsof je de regie voert over je eigen leven wanneer je inwendig kookt en je laat dit gewoon gebeuren. Maar wie ben ik?
Je hebt namelijk altijd een keuze om niets te doen. Wat zijn we bevoorrecht, we hebben altijd een keuze vrijheid!