Stel je voor: Je zit ‘s ochtends met je collega’s in een vergaderkeuken.
In hoogte verstelbare krukken, het ruikt lekker naar koffie en appeltaart, de soep staat al te pruttelen voor de lunch en de koekjes op het bord zijn nog warm van de oven. Er klinkt op de achtergrond een lichte klassieke melodie. Mozart! Zou het Mozart effect ook bij volwassenen werken?
Bovenstaande setting zorgt sowieso voor meer gezelligheid, meer openheid naar elkaar toe in een niet bedreigende omgeving.

‘Feedforward’ is gevraagde adviezen en tips met elkaar delen met als hoger doel er samen beter van te worden. Iedereen is inmiddels op papier wel bekend met ‘feedback’ al rammelt het in de praktijk vast nog wel in de uitvoering.
Wat is er verfrissender om met z’n allen vooruit te kijken. Een jaarplan dus. Maar dan anders: persoonlijker, meer van het team samen, meer energie gevend en meer innovatief dan de (als je mazzel hebt) OGSM stijl.
Iedereen werkt vanuit een positieve mindset, omdat iedereen begrijpt dat ze er individueel ook mee opschieten en dat er kostbare kennis aan collegiale tips voor het oprapen ligt.
Ik ga nu geen onthutsende managementtip weggeven, maar het werkt alleen
– wanneer iedereen gelooft in de toegevoegde waarde van het team
– wanneer iedereen individueel en gezamenlijk gelooft in groei en ontwikkeling.

Tijd is geld, maar zolang het ‘waarom’ niet is ingedaald en de harten nog niet in een gezamenlijk versneld tempo gaan kloppen is het niet aan te raden om toch maar over te stappen naar het ‘wat’. Laat staan in het ‘hoe’.
Een OGSM is echt wel aan te raden omdat de doelen van de organisatie en de doelen van de medewerkers bij elkaar komen in een overzichtelijk en helder plan. Maar start dan eerst met het bepalen van de blauwe sinaasappel aan de hand van ‘feedforward’. Kies voor een vergaderkeuken en ga met z’n allen los op het ‘waarom’ en hoe je elkaar kunt ondersteunen in groei en ontwikkeling.
De figuurlijke blauwe sinaasappel zorgt ervoor dat je met z’n allen innovatiever gaat denken en toch de heldere oranje binnenkant behoudt waar een sinaasappel zo bekend om staat.

De kleur van de schil maakt het verschil!