Vanaf 30 december 2012 ben ik pas begonnen met een profiel op LinkedIn. Facebook durfde ik pas een paar weken geleden aan. Waarom die drempel?
Eigenlijk heel simpel, omdat ik niet dacht dat het enig nut zou hebben en ik het een beetje als verloren tijd beschouwde om dit allemaal bij te houden. Inmiddels ben ik daar wel van teruggekomen alhoewel LinkedIn de meeste aandacht krijgt. Via LinkedIn volg ik dagelijks activiteiten van de mensen waar ik geïnteresseerd in ben. Door het vakgebied, door de interessante artikelen en door de events die plaatsvinden blijf ik bij in de actualiteit. Er komen ook vaak interessante en gratis webinars voorbij om te kunnen volgen. Wanneer ik weer kennismaak met nieuwe mensen om me heen is niets makkelijker om het contact, wellicht op afstand, in stand te houden. Mijn netwerk groeit langzaamaan en ik kan mijn wekelijkse blogs op mijn website onder de aandacht brengen. Want ook daar doe ik het voor. Laten zien aan anderen waar ik voor sta en waar ik anderen mee kan ondersteunen.
Als kersverse ZZP’er is het noodzakelijk om je te laten zien en te laten horen. Binnen een bedrijf met een vaste baan was dit ook zeker nuttig, maar de wereld buiten het bedrijf is aanzienlijk groter. Binnen een bedrijf wist je ook precies met wie je de zakelijke band moest versterken en nu heb je soms echt geen flauw idee. Wat uiteindelijk weer voor leuke verrassingen kan zorgen.
Via Facebook volg ik een paar interessante groepen met leden die mij ook echt kunnen helpen. Ik volg bijvoorbeeld ‘ZZP’er, durf te vragen’ en krijg op een vraag ontzettend snel antwoorden van diverse mensen. Ook merk ik dat ik anderen zeker kan helpen. Het boek ‘Facebook voor Ondernemers’ ligt bovenaan de digitale stapel van boeken die ik binnenkort ga lezen.
Er is een groep die ik echt alleen maar volg voor de fun, want die tijd gun ik mezelf dan nu ook maar. Uiteindelijk is plezier een belangrijk onderdeel van de dag, zodat je weer met energie verder kunt.