Nog een paar dagen en het jaar is al weer verleden tijd. Net als zoveel andere jaren, het worden er steeds meer. Heeft het nu zin om terug te kijken in de tijd?
Het ligt er aan wat je er mee wilt bereiken. Waarom zou je het doen? Om momenten als herinneringen op te slaan en terug te voelen hoe het was? Om gebeurtenissen aan te grijpen als excuus, omdat het nu eenmaal zo gelopen is? Om te blijven hangen in dat wat wellicht vertrouwd was en een soort van veiligheid kan bieden? Om te leren van de angsten die je vroeger had en er nu niet meer bij stilstaat want je hebt het los kunnen laten? Om even te dromen van de geschiedenis van de realiteit, omdat de toekomst ongrijpbaar is?

Redenen genoeg. En altijd een eigen keuze. Er is geen goed of fout.
Er is altijd een ding zeker namelijk dat de toekomst ongewis is, echter zelf kun je er positief inzitten en er een mooi pad van maken. Wat hierbij kan helpen is de ‘zelfovertuigingstechniek’. Wanneer je toch wilt terugkijken en niet het slachtoffer wilt zijn van wat je is overkomen, kun je het volgende doen. Denk eens na over de dingen waar je goed in bent, terwijl je vroeger dacht dat je het echt nooit zou willen, zou kunnen en zou doen. Wat zegt dit over je persoonlijkheid en waar ligt de weg in de toekomst voor je open? Deze overpeinzingen kunnen een positieve drive geven aan je persoonlijk leiderschap, aan je zelfvertrouwen en aan je trotsheid.

Met persoonlijke trots kun je groeien en kunnen anderen van je leren. Een voorbeeld zijn voor anderen, samen bespiegelen wat de volgende stappen in het nieuwe jaar gaan zijn. Het geeft zoveel meer energie en rust door het zo te bekijken. Elke dag weer.

Achteruit kijken heeft altijd nut, wanneer je het kunt inzetten en kunt beleven als positieve stap in je persoonlijke toekomst. Want dan is achteruit kijken het zelfde als vooruit kijken.